středa 2. července 2014

Osemfinálové súboje MS a mená z La Ligy

Prvá vyraďovacia fáza už nebola taká bohatá na góly, ale nejaké padali. Tie ostatná nahradili poriadne dávky napätia. Až v piatich prípadoch sa predlžovalo. Alexis Sánchez, Giovani dos Santos, Di María. To sú mená strelcov gólov v osemfinále svetového šampionátu, ktoré poznajú aj fanúšikovia španielskeho klubového futbalu. Len posledný zo spomenutých sa okrem gólu tešil aj z postupu, pretože jeho zásah bol rozhodujúci.

Ako prvá bojovala o štvrťfinále domáca Brazília. A spolu s ňou Čile. A veru dobre... Nie nadarmo sa Brazílci už vopred obávali.

Pred stretnutím kamery snímali, ako spolu pokecali spoluhráči z Barcelony, turnajoví brazílski blonďáci, Neymar s Dani Alvesom a Čiľan Alexis Sánchez.

Na prvý gól stretnutia premenil loptu z rohového kopu zahrávaného Neymarom David Luiz. Po zmätkoch v radoch Brazílie však po polhodine vyrovnal Alexis Sánchez. Napätie pokračovalo, prišiel neuznaný gól Brazílie aj žrď Čile, ale napokon si diváci vychutnali aj rozhodujúci penaltový rozstrel.

Tí, čo mohli. Niektorí sme pred telku posadili strýka, nech pozorne sleduje a potom porozpráva, kým sme sa s ďalšou časťou rodiny vybrali na koncert The Sweet, väčšina netušiac, čo to presne je. Niektorí sme sa pri hitoch rockovej skupiny zo 70.-tych rockovej nadšene chytili, mladšia generácia pri pohľade na blonďatých britských vlasáčov znechutene skonštatovala, že „to sú nejakí buzeranti. To je choré. Ideme naspäť domov grilovať.“

Náhodou... Super, aj s pivom, kofolou a whisky zadarmo. A doma s referovaním o rozstrele: „Prvý dal. Potom išiel Čílčan. Ten nie.  Potom ďalší nie, ani ďalší Čílčan. Potom zas išiel Talian...“ „Brazílčan.“ „Či no, ano, ten...“

Rozhodujúci pecku premenil Neymar (ako som si už pozrela na nete), od faulu v úvode zápasu krívajúci. Jara po ňom totiž nepremenil, a tak so šťastím postúpil domáci favorit.


Vo večernom zápase nastúpil Uruguaj, už bez svojho kanibala Luisa Suáreza, proti Kolumbii. Jeden juhoamerický celok sa gólovo nepresadil (Uruguaj), nevyšiel ani dobrý pokus Cristiana „Cebollu“ Rodrígueza z Atlética. V tom druhom (Kolumbia) žiari namiesto Falcaa druhý Valderrama, El Nuevo Pibe, James Rodríguez. (Aj) vďaka jeho dvom sa stali druhým juhoamerickým štvrťfinalistom Cafeteros.


V piatok sa tak bude hrať ďalší juhoamerický šláger: Brazília – Kolumbia.

V nedeľu sa ušla štvrťfinálová vstupenka aj Európe. Aj keď taká na poslednú chvíľu.

Mexiko viedlo nad Holandskom od začiatku druhého polčasu. Krásny gól strelil Giovani (Džovani, resp. po „stv-ácky“ Jovani) dos Santos obliekajúci klubový dres španielskeho Villarrealu. Keď ho striedal klubový spoluhráč Aquino, ešte bolo pre Mexiko všetko v poriadku (hoci oranjes mali tlak a jedna strela zblízka trafila Ochou, ani nevie ako). A tak bolo až do 88. minúty, keď do mexickej brány trafil Sneijder. V nadstavenom čase Mexičania padli úplne na kolená, keď ich gólovo dorazil striedajúci Huntelaar. Z jedenástky. Robben to stále skúša, keď to je konečne faul, tak sa nepískne, ale potom to niekedy musí vyjsť aj na „nefaul“.


Gréci už tiež majú v Brazílii odskúšané, aké je to postúpiť gólom z penalty v nadstavenom čase. V osemfinále s Kostarikou predviedli „len“ vyrovnanie po 90. minúte, hoci od 66. minúty hrali v presilovke. Po penaltách sa však aj tak teší stredoamerická Kostarika. Jej tréner Jorge Luis Pinto vychválil svojho, a inak „levanťáckeho“ gólmana Keylora Navasa.


V sobotu tak narazí Kostarika na ďalšieho európskeho súpera – Holandsko.

Francúzsko nastupovalo do osemfinále proti Nigérii v pozícii favorita. Viacero gólových šancí mal útočník Realu Benzema. Žiadnu nepremenil. Naveľa sa konečne presadil aspoň jeden Francúz, a tým bol futbalista talianskeho Juventusu Paul Pogba. V závere ešte pred brankárom Enyamom klamal telom útočník Realu Sociedad Griezmann a vlastný gól si dal zmätený Yobo.

Francúzsky kohút síce „zakikiríkal trocha falošne“ (ak som dobre rozumela slovenskému komentáru), ale napokon sa cez africký tím presadil do štvrťfinále.


V druhom pondelkovom osemfinále bol opäť v súboji s africkým tímom jasný európsky favorit. A v piatok bude aj európske štvrťfinále, hoci to mal zástupca starého kontinentu s postupom (ešte nepredpokladanejšie ako v predchádzajúcom zápase) ešte ťažšie. Aj v tretí osemfinálový deň sme museli ísť do (tretieho osemfinálového) predĺženia. Nemecku to mal šance ešte viac skomplikovať aj valencijský Alžírčan Feghouli. Góly padli až v predĺžení, a to z nohy Schürrleho a po ňom Özila, ktorý pred súčasným angažmánom v Arsenale hrával za Real Madrid. Alžírsko sa stále nevzdávalo, ale stihlo už len znížiť.


V nasledovnej utorkovej bitke o štvrťfinále boli Európania pre zmenu tým statočne vzdorujúcim. Švajčiari po celý zápas výborne eliminovali argentínske útoky a vedeli sa dostať aj k zakončeniu. A keď bolo treba, vytiahol sa ich brankár Benaglio. Do niekoľkých dobrých šancí sa dostal argentínsky útočník Higuaín (dnes Neapol, predtým Real Madrid). Dobrým výkonom sa prezentoval barcelonský Mascherano, no hlavným ťahúňom bol nad všetkými vyčnievajúci Messi. S Di Maríom vytvoril barcelonsko-madridskú údernú dvojku, ktorá sa aj počas únavného predĺženia neustále snažila gólovo udrieť a rozhodnúť zápas ešte pred penaltovým vabankom. Ich snaha bola napokon korunovaná úspechom. Po vynikajúcej akcii „La Pulgu“ Messiho konečne rozvlnil švajčiarsku sieť „El Fideo“ Di María. A aj tak mohlo veľmi ľahko prísť k tým jedenástkam. Súboj bol napínavý do poslednej sekundy a keď sa Džemaili ocitol pred bránou Romera, mohla sa zrodiť historická chvíľa pre Švajčiarsko. V tisícpercentnej šanci však hlavičkoval do žrde, a tak sa zrodila historická chvíľa len pre mňa, keď som zistila, že mám rovnakú myšlienku (snáď ostane len pri jednej) ako ace. V Plkátku som totiž čítala doslovný prepis toho, na čo som v tej chvíli myslela: „pane boze to je debil.“

A na Messiho účte na sociálnej sieti sa mohlo objaviť: Nadie dijo que iba a ser fácil. Un pasito más. ‪#‎VamosArgentina‬
Nobody said it was an easy game. Another big step. #VamosArgentina
- s časová súslednosťou mimo a s krôčikom, ktorý sa zmenil na veľký krok


Napokon prišiel rad na európskeho čierneho koňa turnaja – Belgicko a výber Spojených štátov, ktoré zase raz prejavovali socceru neobvykle veľkú náklonnosť.

Ani v poslednom osemfinále gól nie a nie padnúť, hoci šancí a vzrušenia bolo dostatok, a to na obidvoch stranách. Za hlavu sa dalo chytať stále; tí lenivejší si ju pokojne mohli držať v kuse. A tak sa znova predlžovalo. A div sa svete, v predĺžení to, o čo sa mužstvá márne snažili vyše 90 minút, prišlo veľmi rýchlo. Gól. Belgický (De Bruyne). Napriek snahe USA aj ten druhý bol belgický (Lukaku). Ale ten tretí už bol americký (Green). Nasledovali ďalšie veľké americké šance. Belgičania však proste rozhodujúce chvíle zvládajú. Vo štvrťfinále si to otestujú v sobotu na Argentíne.


1 komentář:

  1. Repre baletek a spin z katalanska je davno venku, tak aspon jmena z La Ligy :D

    OdpovědětVymazat