sobota 27. září 2014

Dôležitosť La Masíe pokračuje

Lucho s mladými odchovancami La Masíe Sandrom a Munirom

Aktivita Barcelony na hráčskom trhu počas tohto letného obdobia môže naznačovať oslabenie dôležitosti odchovancov pre prvý tím. Iné fakty však hovoria o opaku.

Pri kormidle katalánskeho tímu sa ocitol Lucho, ktorý trénerské renomé získal práve pri jeho odchovancoch, a tak nečudo, že aj on vsádza aj v Á-čku na mladých, čo vyrástli v barcelonskej futbalovej akadémii. Od začiatku sezóny dal príležitosť útočníkom Sandrovi Ramírezovi a Munirovi El Haddadimu.

Preto ostávajú neohrozené aj čísla ohľadne odohraných minút a strelených gólov, ktoré v posledných rokoch jasne hovoria o váhe La Masíe v kádri azulgranas.  

Bez toho, aby sa započítavali odchovanci, ktorí sa pred presadením sa v prvom tíme Kataláncov formovali ako seniori v iných kluboch - Piqué, Cesc Fábregas alebo Jordi Alba, platí nasledovný fakt: V posledných štyroch sezónach s tromi rozdielnymi trénermi na lavičke (Pep Guardiola, Tito Vilanova a Tata Martino) bolo medzi 10 hráčmi s najviac odohranými ligovými minútami minimálne 5 odchovancov (ktorí sa do prvého tímu dostali priamo z mládežníckej kategórie).

Najvyššie číslo v tomto smere (zatiaľ) dosiahol Guardiola vo svojej (zatiaľ) poslednej sezóne pri kormidle azulgranas - 2011/12: 7. Medzi najviac vyťaženými hráčmi boli Messi, Valdés, Busquets, Xavi, Puyol, Iniesta a Thiago. V ročníku predtým (2010/11) a potom (2012/13 s Titom) ich bolo šesť. Tata Martino v sezóne 2013/14 dosiahol na číslo 5.

Ako už bolo spomenuté, pod Luisom Enriquem to tiež vyzerá sľubne. Do základnej zostavy síce zapracoval nové (vydarené) nákupy ako sú Rakitič, Mathieu či Bravo, ale jej dôležitou súčasťou stále ostávajú aj odchovanci: Messi, Busquets, Pedro, Iniesta či Munir.

Treba však pripomenúť, že minúty Munira a Sandra, stále hráčov B-éčka, sa ľahšie zbierajú hlavne kvôli trestu Luisa Suáreza a zotavovaniu sa Neymara po zranení. Prvého MS stáli prestávku od súťažného futbalu až do konca októbra a druhý sa kvôli zraneniu, čo na nich utrpel, predsa len musí chvíľu trocha šetriť.

Špecifická je situácia v bráne. Od roku 2002 ju strážil odchovanec Víctor Valdés. To obdobie už však skončilo a Masip, jediný absolvent La Masíe medzi brankármi aktuálneho kádra, zatiaľ neabsolvoval ani debut v najvyššej kategórii.

La Masía je rovnako dôležitá aj z hľadiska prísunu gólov (bez škodoradostného zamerania sa na 5. kolo). 7 z doterajších 11 ligových gólov Barcy dali odchovanci: Messi (3), Munir (1), Sandro (2) a Pedro (1). V percentuálnom vyjadrení je to 63 %.

Vyššie číslo z predchádzajúcich sezón má na svedomí jediný hráč - Messi, pretože ten bol na začiatku minulých sezón trocha viac gólovo rozbehnutý. Po 5 kolách sezóny 2011/12 mal na konte 5 presných zásahov a v dvoch nasledujúcich dokonca až šesť.

Zdroj: Marca

Žádné komentáře:

Okomentovat