pátek 26. září 2014

O ďalšej obmene „Ligy dvoch“, brankárskych a iných osobnostiach – Zhrnutie 5. kola Primera División

Takto chutí gól, výhra a prvé miesto v tabuľke Primera División

Po piatich kolách máme v Španielsku z „Ligy dvoch“ „Ligu piatich“. Liga dvoch pre niektorých ostáva nemenná, aj keď sa v nej z titulu minulú sezónu tešil tretí. Momentálne spolu s Realom, Barcelonu a Atléticom možno na vrchole tabuľky vidieť Sevillu a Valenciu. Posledný spomenutý tím najnovšie úplne najvyššie. Uvidíme, kedy sa špica zúži, a či náhodou nie na prekvapivých miestach.



V pondelok večer v Španielsku dokončili 4. kolo a v utorok už načali 5. Poriadne si v ňom zastrieľal len Real. V ostatných súbojoch bol brankár prekonaný najviac dva razy. Až prišla Valencia a zase strelila súperovi trojku.

Levante, Rayo Vallecano a Espanyol si cez týždeň pripísali prvú výhru ligovej sezóny 2014/15.

Celkovo domáci získali 20 bodov. Hostia nemali takú žatvu ako minule. „Vystalo“ im 8 bodíkov, keďže 2 razy u súperov vyhrali a 2 razy remizovali. 6-krát boli bodovo lepšie domáce tímy. Skóre je jednoznačne na strane domácich – 16:6. Len 6 tímov hostí dokázalo na cudzom štadióne skórovať. Každý len raz.

Prvý nastúpil na scénu Real Madrid spolu s Elche a... ále jo – Ronaldo (nám) to všetkým ukázal. Ďalšie 4 kúsky, našťastie pre kritikov 2 z toho z jedenástky. Tie pecky ale boli také – jedna väčšia ako druhá. Dokonca aj na Marce písali o obrovskej chybe Closa Goméza, ktorý spapal Marcelov divadelný skok. Až neprirodzené ódy na Ronalda si ale neodpustili. Ale to už sú Španieli, nielen pri CR. Tak ako tak, výhra nad Elche nespochybniteľná a zase vysoká. Do Ronaldovho koncertu sa vopchal aj Bale a paradoxne práve jeho gól bol jubilejným 3 000.-im ligovým vsieteným hráčmi Realu na domácom Santiago Bernabéu. Stihnuté ešte pred prípadným arabským doplnením názvu.

Elche si môže povedať aspoň to, že aj keď prehralo 1:5, nad Realom (5 minút) vyhrávalo. Hoci to bolo tiež „len“ vďaka penalte.

Svoju „bielu“ premiéru (v modrom) v bráne zažil Keylor Navas.

Já, jenom já (Veď si aj bol, Cristiano, plánovaný ako hlavný obrázok, ale sorry, potom prišla Valencia.)

Pri penalte bol debutant Keylor Navas bezmocný.

Vložené ligové kolá či poháre sa hrali aj inde po Európe, čo neuniklo ani Plkátku. V anglickom Ligovom pohári napríklad krásne zavesil ex-Barcelončan Alexis, aby jeho Arsenal napokon zas pukol. Southampton ho porazil 2:1 a vyradil. FC Liverpool slávil postup cez Middlesbrough až po jedenástkovom rozstrele 14:13, na druhý deň v Teleráne bombasticky ohlásenom ako 14:3.
 

V Nemecku v 5. kole Bundesligy konečne aspoň niečo s kostolným poriadkom: Bayern porazil nováčikovský (a dovtedy v tabuľke vládnuci) Paderborn 4:0. Tunak upozornil na prvé dve parádne trefy. Mne sa páčila bomba od Lewandowskeho, tunakovi a aimarovi, oceňujúcim technické prevedenie, viac gól Götzeho – Gotzeho gól měl takový messiovský kvality © tunak, čím stratil čaro pre aceho.
 

V 7. kole Ligue 1 deklasoval Olympique Marseille Stade Reims na jeho ihrisku 5:0.
 

Torres, už udomácnený v Taliansku, znižoval za AC Miláno v Empoli, kde to nakoniec skončilo 2:2.
 

V Španielsku sa zase končilo až pred polnocou, a to výhrou Celty nad Deportivom 2:1. Načal ju už v 4. minúte Nolito. V druhom polčase však vyrovnal Cuenca. Na 2:1 hlavičkoval po rohu Larrivey.
Hviezdou galícijského derby sa ale stál domáci gólman Sergio Álvarez, ktorý krátko pred koncom zneškodnil penaltu Medunjanina.

Poďakovanie brankárovi

Ďalšieho brankárskeho „hrdinu“ kola v stredu v Plkátku predstavil Helix: minule Itu, dneska Gorka (spravil kiks). Athletic vyhrával vo Vallecas po góle Aduriza, no chybu Gorku Iraizoza využil na vyrovnanie Leo Baptistao.

Zaujala aj situácia v bráne Raya, keďže striedania brankárov sú tie najmenej časté. Cristian Álvarez síce neprišiel v zápase k viditeľnému zraneniu, ale po polčasovej  prestávke už na trávnik nevybehol kvôli bolestiam v ľavej nohe. Do domácej brány sa postavil Toño.

A stratený syn, ktorý sa vrátil – Leo Baptistao, nakoniec Rayu vystrelil v predposlednej minúte svojím druhým gólom prvé víťazstvo v sezóne.

Helix si povzdychol, že za slabučký druhý polčas v podaní Athleticu si to Rayo aj zaslúžilo.

Leo Baptistao vydarene „znovupremiéruje“.

Nováčik Eibar narazil po Elche na ďalšieho nováčika z minulej sezóny – Villarreal. Tak ako v zápase na pôde Elche, začal Eibar nadšene a strelil prvý gól stretnutia, a to už v 9. minúte. Ponorka však bola oveľa úspešnejším nováčikom ako Elche a zatiaľ lepšie zvláda aj tradične kritickú druhú sezónu. Ani Eibaru nenechala všetky body. V 71. minúte vyrovnal Gerard Moreno a body sa delili.

Brankár Villarrealu Asenjo ukazuje, ako brankári musia dirigovať spoluhráčov v poli.

Atléticu stačil na ďalšie tri body v Almeríi jediný gól.

A znova na gól stačil stopér. Miranda skóroval s hlavou po centri z rohu.

Pre Atlético také bežné... Pre Barcelonu nepochopiteľné.

Takto padajú góly hlavičkou po rohu.

O desiatej začal a pred polnocou skončil bezgólový zápas Málagy Barcelonou. Na prvé počutie to znie, že asi úradoval ďalší brankár. Ale figu. Barcelonský borci nevystrelili do priestoru Kameniho brány ani raz. Aspoň tak svietilo v štatistike striel: Málaga – Barcelona 2:0. Neymar sa tento raz pri striedaní mohol hnevať jedine na seba. Išiel z ihriska naraz s Pedrom. Nezadarilo sa ani novému vetru – Sandrovi „Sionkovi“ ani Munirovi. Domáci boli naozaj výborne organizovaní. Barçe nič nedovolili, ale tiež ani neudreli do jej brány. Pozitívom pre Kataláncov tak ostáva, že opäť neinkasovali, ako jediný tím Primery za päť kôl ani raz. Ich bránu zatiaľ stále stráži Bravo.

Zatiaľ bez komentára. (Najprv si svoje vypočujú hráči.)

Gólové nádeje Barcelony v ten deň blčali aspoň v prípravnom zápase „B“-éčka s Indonéziou „19“ 6:0. Skórovali v ňom totiž aj hráči pripravení v blízkej budúcnosti pre prvý tím. Uzdravený obranca Vermaelen vsietil hlavou(!) a dva góly si pripísal Suárez. Komentár v slovenských správach, že ho po zápase išla na ihrisko vyobjímať na zahryznutie chutná dcéra, mi prišiel skôr dementný ako vtipný, ale koľko ľudí, toľko chutí...

Ešte v nedeľu pri sledovaní zápasov u Jožka sme rozoberali Deulofeuovu neradostnú prítomnosť (na hosťovaní v Seville odohral za kolá minút) a chabé vyhliadky do budúcnosti.

Tak aby sa futbalový osud zase raz zabavil - kým Barcelona mala ťažké strelecké suchoty, Deulofeu bol na štadióne Ramón Sánchez Pizjuán autorom jediného a teda víťazného gólu v súboji Andalúzanov s Realom Sociedad. Domáci si vytvorili aj viac gólových šancí, ale jedna premenená stačila: Sevilla - Real Sociedad 1:0.

Erreala sa pridala k Athleticu pri potvrdení zlého baskického úvodu sezóny.

Ide to. Čo by to nešlo. Deulofeu má konečne dôvod k radosti.

Brankár Granady Roberto odchytal v stredu svoj stý zápas v Primera División. Jeho štarty v najvyššej španielskej súťaži sú rozdelené medzi Osasunu a Granadu. Výročie mu však nevyšlo. V zápase s Levante síce opäť padol iba jeden gól, ale ten skončil na Los Cármenes práve v jeho sieti. Pritom Granada predtým šlapala veľmi dobre. Prvú porážku v ligovej sezóne utrpela od tímu, ktorý dovtedy nestrelil ani gól. Ten prvý dal Rubén García pri svojej premiére v základnej zostave. Znamenal prvé víťazstvo a v tabuľke posun nahor – z posledného fleku na prvý nad čiarou zostupu.

Caparrós a Mendilibar toho už v Španielsku zažili.

Hralo sa opäť aj inde. Ace avizoval Čecha v bráne Chelsea v Ligovom pohári. Chelsea vyhrala 2:1 nad Boltonom, no vraj „hostia Čecha pri jeho prvej príležitosti v londýnskej bráne v novej sezóne okrem gólovej strely Millsa veľmi neohrozili.“ Manchester City rozstrieľal 7:0 Sheffield. Po góle dali aj ex-laligoví Jasús Navas a Yaya Touré.
 

Vo Francúzsku sa tentokrát v Ligue 1 víťazne pošťastilo PSG aj Monaku. Obom u súpera, hoci Monako na to potrebovalo gól v 94. minúte.
 

V bundesligovej tabuľke je Dortmund stále dosť ďaleko od Bayernu. Kým Mníchovčania sa po 5. kole už vyhupli na vrchol, Borussia je po remíze 2:2 so Stuttgartom ôsma.
 

Juventus a AS Rím sú po výhrach v 4. kole na dvoch horných miestach tabuľky Serie  A. Stará dáma vraj chystá prezidentské miesto pre Pavla Nedvěda.
 

Ohľadne českej klubovej scény sa v plkátku spomínalo, že „Komise pokračuje v projednávání možného provinění Slavie v zápase s Brnem. Zároveň zahájila řízení s Brnem, Ostravou a Libercem kvůli možnému uvádění nepravdivých údajů při obsazování realizačního týmu.“ 

A ohľadom tej slovenskej, že slovanistická fanúšikovská – zložka Belasá šľachta „pred zápasom s Trenčínom vyhlasuje po vzore pána Juraja Halenára únavu.“ Slovan doma podľahol o dva góly Trenčínu.

Vo štvrtok sa v zápase na Cornellà El-Prat dlho nič nedialo, a tým sa nemyslí len absencia gólov. Zápas Espanyol – Getafe naozaj dlho neprinášal nič zaujímavé. Až to zmenil, kto iný, domáci kapitán Sergio García. Domáci viedli od 65. minúty vďaka jeho gólu po prihrávke od Salvu Seville a v poslednej desaťminútovke výhru poistil Stuani. Pericos tak vyhrali prvý ligový zápas prebiehajúcej sezóny.

Spasiteľ Sergio García

Ako posledná sa v 5. kole dostala k slovu Valencia a bolo to rozhodné slovo. Valencia štvrté kolo po sebe skórovala v zápase 3 razy a počas tohto maršu dostala len jeden gól. Tak, ako väčšinou, skóre otvoril Paco Alcácer. Jeho meno medzi strelcami v tých 4 kolách nechýbalo ani raz. V súbojoch s Málagou a Espanyolom robili Pacovi gólovú spoločnosť Parejo a Piatti, s Getafe André Gomes a Rodrigo a v 5. kole proti Córdobe sa presadili zase noví spoluhráči – Gayà a Feghouli.

Valencia s 13 bodmi sa tak momentálne díva na všetkých ostatných účastníkov Primery zvrchu tabuľky. Je v nej aj nad rovnako 13-bodovými Barcelonou a Sevillou.

Autor druhého gólu Valencie Gayà

1 komentář: