pondělí 27. října 2014

O Clásicu pre Real a ďalších trojkách a jednotkách - Zhrnutie 9. kola Primera División

Vernými culés nejaká prehra neotrasie. Aj keď, ako si bolo možné prečítať na internete: Tá vpravo vyzerá, ako keby za trest plietla kapitánsku pásku pre Real.

Vo víkendovom ligovom kole boli v Španielsku dvakrát úspešnejší domáci - 18:9, 5-3-2, 17:7. Najsledovanejší súboj medzi Realom Madrid a Barcelonou skončil výhrou pre domácich v pomere 3:1. Gólov mohlo byť v zápase na oboch stranách aj viac, no barcelonskí ešte môžu byť spokojní... V piatok a v sobotu dominovali v skóre jednotlivých duelov trojky a jednotky. V nedeľu sa to trocha zmenilo, ale v celom kole nedali hostia viac ako jeden gól.

Deviate kolo načali Celta Levante. Herne. Gólovo to v piatok ostalo na Balaídose na domácich. Meno prvého strelca neprekvapuje. Trafil sa argentínsky kanonier Celty Larrivey. Hoci... to bolo asi tak trocha z ofsajdu:

 
V poslednej desaťminútovke sa však strelecky presadil ešte raz. Zaujímavé je, že Larrivey nestrieľa málo gólov, ale zatiaľ len na domácom štadióne (6). Bledomodrí napokon pridali aj tretí gól. Jeho autorom bol Álex López. Bez viny však pritom nebol ani gólman Mariño a Levante taktiež mrzelo, že Ivaschitz trafil len brvno. Bola to síce jediná gólová šanca tímu, bojujúceho už pod vedením nového trénera Alcaraza, ale čistá a mohla znamenať vyrovnanie.

Zmení niečo Alcaraz?

Ja som svoj futbalový víkend otvorila už trocha skôr. Samotné víkendy, čiže soboty a nedele, mám v poslednej dobe akosi plné, ale osud mi doprial aspoň tú radosť, že keď Nitra hrala v piatok, ocitla som sa doma a hneď som ocina presvedčila, že musíme v každom prípade využiť príležitosť ísť našich podporiť aj v druhej lige. Nitra hrala hlavne v prvom polčase oveľa lepšie ako žilinské béčko a vyhrala 2:0. Ľudí bolo strašidelne málo, ale cez polčas to pred (jediným) bufetom vyzeralo, že sa zhromaždili všetci tam, a zrazu sme usúdili, že ich je vlastne celkom dosť. No, až také tragické to nebolo a stihli sme čaj na zohriatie. Horšie dopadol malý podávač lôpt, ktorému mal kúpiť kamarát hranolky. On aj chcel, ale keď zbadal rad pred bufetom, hneď naňho kričal: „Ale to už nestihneš zjesť.“ „Tak budem jesť pri čiare.“ „To chceš podávať lopty a medzitým žrať hranolky? Čo si debil?!“ nešťastne vysvetľoval situáciu kamarát.

Sobotné španielske ligové boje odštartovali na Estadio de los Juegos Mediterréneos v Almeríi. Ligové body tu však vybojovali hostia z Bilbaa. Athletic vyhral po takmer dvoch mesiacoch. Gól zaznamenal na konci prvej desaťminútovky stopér Etxeita. Ten v jedenástke vymenil v strede obrany Gurpeguiho, a to v Almeríi, aj cez týždeň v zápase LM v Porte, kde Athletic prehral 1:2.

„Zimné“ lopty pripravené na zápas, hoci predpovede počasia hlásili viac ako 30 stupňov.

To už sme si s partiou užívali „elclásicový deň“, mali za sebou návštevu zaujímavej výstavy o faraónovi Tutanchamonovi, super obed, ktorý chalani vybehali v hale pri futbale a čakala už len tá jediná chybička dňa – stretnutie Real Madrid – Barcelona.

Pre culés to začalo ako z rozprávky. Už v tretej minúte sa presadil Neymar. A keby bolo keby – keby Messi zase raz nezlyhal pri premenení šance, aké predtým dával aj so zatvorenými očami... Nebola. Miesto toho sa potom prejavili všetky nedostatky súčasného kádra blaugranas a zodpovednosť za to musí prebrať Lucho. Barcelonská obrana opäť horela, ale rovnako horela, žiaľ, aj záloha.
Cristiano si svojím umeleckým pádom v šestnástke ešte jedenástku nevybojoval, ale zariadil ju ďalším umelecky nevydareným kúskom Piqué.

Druhý gól Realu pridal Pepe a zaklincoval to Benzema. Z pohľadu culés vlastne Iniesta, ktorý to pri čiare chcel riešiť konštruktívne, ako usúdil popi. Miesto toho pripravil perfektnú šancu pre domácich. Andrés o chvíľu musel odstúpiť pre zranenie. Benzemu Santiago Bernabéu vytlieskal.

Nuž, a naša veľká skupina v podniku sa rýchlo rozišla, keď už oslavovať nemala čo. Ale šak čo, je to len futbal, ako sme skonštatovali, keď už iné sa moc nedalo. No, ešte sa dalo pokrútiť hlavou nad infantilným trápnym starším pánom v drese Realu, ktorý sa na znak radosti z víťazstva s rehotom búchal do pŕs. Jééjda, to bola podívaná J Ale úctu k starším som (z veľkej časti) stratila už predtým. V práci.

Real Madrid sa vďaka trom bodom zo vzájomného súboja priblížil na bod k Barcelone.

A čo sa zabijem?

Ani Valencia nezaváhala a nachádza sa len o jeden bod nižšie.

Víťazstvo netopierov nad Elche v rovnakom pomere 3:1 videl naživo aj nový majiteľ klubu Peter Lim. Paca Alcácera v 9. kole zastúpili v strieľaní gólov obranca Mustafi a stredopoliar Parejo a dopomohol aj hráč hostí Lombán vlastným gólom. Z poslednej akcie stretnutia skórovali aj hostia. Strelcom bol Jonathas.

Všetky góly stretnutia padli hlavičkou po rozohratom rohu. Ešte aj ten vlastný bol tečom hlavou po hlavičke domáceho Alcácera... A všetky tie domáce rohy rozohrával Piatti.

Na niekoľko minút už nastúpil v drese Valencie aj Negredo. Mal šance aj skórovať, ale na prvý gól si ešte musí počkať.

Lim na Mestalle.

Negredo tiež.

Real Sociedad viedol v Córdobe od 22. minúty gólom Iñiga Martíneza a vedenie udržal skoro do konca. Skoro. Až tri minúty pred koncom zase skomplikoval trénerský život Arrasetemu Xisco, ktorý stál tak dobre, že sa lopta od tyče odrazil do neho a od neho do brány. Nový domáci lodivod Djukič tak mal bodovú premiéru. Na prvú ligovú výhru v tejto sezóne však Córdoba stále (osamotene) čaká.

A tu je už vybratá náhrada za Arrasateho – Thomas Tuchel (vpravo).

Rovnakou remízou – 1:1 skončil aj posledný sobotný zápas. Na Ipurúe remizovala s Eibarom Granada. Hostia strelili úvodný gól súboja v 8. minúte. Domáci vyrovnali v 37. Strelcami boli praví obrancovia. V drese hostí Nyom a za domácich Bóveda.

Granada síce nevyhrala, ale aspoň po 4 zápasoch konečne neprehrala.

Z gólu sa tešila Granada

aj Eibar.

Kvótu tri góly na víťazný tím pokazila v nedeľu na obed Málaga. Na Rosalede strelila Rayu štvorku. A mohla aj viac. Tím z Vallecas síce začal túto sezónu dobre, ale už sa chytila aj Málaga. Tri kolá po sebe vyhrala.

Štyri góly v 9. kole mali troch rôznych autorov. V 6. minúte otvoril skóre Samuel, pokračovali Darder a Junami a v 49. výsledok spečatil z pokutového kopu Amrabat. Zaslúžil si skórovať, keďže dovtedy na gól prihral aj rozbiehal gólovú akciu.

Toto bol tretí.

V zápase Espanyol – Deportivo diváci gól nevideli. Domáci v zápase dominovali, ale gól sa nepodaril. Zabránili mu žrde, Fabricio v bráne hostí a domáca nemohúcnosť. V ich zostave chýbal Sergio García, čo je jav nezvyčajný... Žiaľ, nedal sa načas zdravotne dokopy.

Tak dneska nie.

Potom už prišla na rad Sevilla a čakalo sa, či zamieša situáciu na vrchole tabuľky. Zamiešala, dostala sa priamo po bok Barcelony na čele, hoci to tak chvíľu pred koncom súboja s Villarrealom nevyzeralo.

V zápase tímov z popredia tabuľky sa dostali do vedenia hostia. Za ponorku skóroval v 79. minúte Vietto.

Seville sa však podaril obrat, o akom deň predtým márne snívali culés. V 88. minúte vyrovnal Denis Suárez. V nadstavení prišla jedenástka a smrteľná rana pre hostí, keďže Bacca ju premenil. Pre zverencov trénera Marcelina to ale bol tvrdý a trocha nespravodlivý záver.

Podarilo sa.

Atléticu stačil na výhru na Coliseum Alfonso Pérez gól Mandžukiča, ktorý bol tým, čo po rohu dorazil loptu do brány. Getafe sa na gólovú odpoveď nezmohlo. Od 6. minúty hral tím Cosmina Contru v oslabení. Aj o to sa svojím spôsobom postaral Mandžukič, keď schytal päsťou do tváre od obrancu Alexisa.

Alexis si udrel.

Nielen Barcelona bola cez víkend vedúcim tímom tabuľky, ktorý udržali na uzde. Naplno nebodovali ani iní lídri v rámci európskych top líg.

Anglická Chelsea len remizovala v Manchestri s United 1:1, hoci domácim sa podarilo vyrovnať až v 5. minúte nadstavenia. Obľúbená interpretácia tohto výsledku znie: Mourinho nedokázal poraziť Van Gaala. Majstrovský Manchester City prehral v Londýne s West Hamom, ktorý sa tak k nemu v tabuľke priblížil len na rozdiel bodu. Nuž a medzi Citizens a prvou Chelsea si aktuálne hovie Southampton.

Ani nemecký Bayern nevyhral, a to sa ešte píše, že na trávnik druhej Borussie Mönchengladbach mu bod zachránil brankár Neuer. Dortmund je na nemeckom vojnovom poli stále v kríze – prehral štvrtý ligový súboj v rade. V sobotu to bolo doma s Hannoverom 0:1.

Vo Francúzsku líder padol na štadióne Lyonu. Marseille tu prehrala 0:1. To využil na zníženie jej náskoku na čele PSG, ktorý doma porazil rozdielom triedy Bordeaux.

Juventus víkendovej epidémii lídrov odolal a v 8. kole Serie A porazil doma Palermo 2:0. Druhý AS Rím len remizoval v Janove so Sampdoriou 0:0, ale zas bolo určite príjemné nedostať za vyše 90 minút ani jeden gól. Neapol porazil Helas Verona 6:2. Prvé dva neapolské góly v tomto súboji strelil Hamšík. Zvyšné ex-madridisti. Higuaín hattrick a jeden Callejón.

Česká Plzeň tiež odolala víkendovému trendu a vyhrala na pôde Slovácka 1:0. Slovenský Trenčín sa naopak k trendu pridal a prehral 0:1 v Trnave. Na čele národných tabuliek však nateraz ostávajú oba tímy.

Žádné komentáře:

Okomentovat