pondělí 10. února 2014

Nejvyrovnanější liga za 30 let


Po letech nadvlády Barcelony a Realu je v letošním ročníku Primera Division situace na čele tabulky zatím velmi vyrovnaná. S oběma velkokluby drží krok Atletico Madrid, všechny tři celky mají po 23. kole shodně 57 bodů. Barcelona sice zásluhou lepšího skóre průběžně vede, ale ještě nás čekají tři vzájemné zápasy týmů vedoucí trojice.

V této fázi soutěže nastala podobně vyrovnaná situace na prvním místě naposledy v sezoně 1982/83, kdy se po 23. kole srovnali ve vedení Real, Barcelona a Athletic se 33 body (při dvoubodovém systému výher). Titul nakonec slavili Baskové pod vedením Javiera Clementeho.

Pokud bychom se podívali ještě o dekádu dále, konkrétně do sezony 1970/71, najdeme podobně vyrovnanou situaci i na samotném konci ligy. V posledním kole hrála Barcelona s Atleticem v přímém souboji o titul, utkání však skončilo remízou a z poháru pro vítěze ligy se nakonec radoval třetí vzadu - di Stefanova Valencia.

Můžeme se tedy snad i letos těšit na dramatický závěr soutěže. Již teď je jasné, že na stobodovou hranici, na kterou v posledních dvou letech mistr Primera Division dosáhl, se letos dostane maximálně jeden tým. Pozici mají v tuto chvíli všichni tři kohouti stejnou, na rozřešení mistrovské hádanky si tak ještě budeme muset počkat. Trefně se k současné situaci na čele tabulky vyjádřil sportovní ředitel Barcelony Andoni Zubizarreta: "Liga je dlouhá a v únoru ji nikdo nevyhrál".

2 komentáře: