úterý 11. února 2014

O domácich hradoch – Zhrnutie 23. kola Primera División


Pršalo, pršalo... Barcelone šťastie.

Môj dom – môj hrad, platilo na španielskych prvoligových štadiónoch v poslednom kole. Presne tak isto, ako keď sa víkendoví súperi stretli v prvej tohtosezónnej ligovej konfrontácii.
Na niektorých štadiónoch síce domáci neuchránili všetky tri body, ale ani o všetko neprišli. Valladolid s Elche a Erreala s Levante si aj po druhýkrát body rozdelili.

Len Barcelona to „pokazila“ (tak ako v 4. kole Espanyol) a aj vďaka tomu tu máme najvyrovnanejšiu La Ligu za 30 tridsať rokov, s triom 57-bodových na čele, ako o tom písal aimar.

Domácim patril piatok aj celá sobota a ich neporaziteľnosť trvala až do nedeľného skorého popoludnia, keď skončil zápas v Pamplone. Potom už začali bodovať aj hostia.

Domáci – hostia: 4. kolo: 21:6, 6-3-1, 22:11, 23. kolo: 21:6, 6-3-1, 21:9. Ako vajce vajcu... sa to podobalo. Už z čísel teda vychádza aj to, že pár domácim tímom sa podarilo oplatiť svojim súperom prehru z úvodu sezóny. Stalo sa tak v 4 prípadoch.

Momentálne sa koná celosvetový športový sviatok. Športovci bojujú o olympijské medaily. Zimné OH slávnostne zahájili v piatok. V Soči sa rozsvietili štyri olympijské kruhy (a jedna hviezdička) a v Španielsku futbalisti odohrali prvý zápas 24. kola La Ligy.

Espanyol – Granada 1:0 (Granada – Espanyol 0:1)
 
Espanyol v ňom aj v hodinovom oslabení dokázal ubrániť svoj domovský stánok Cornellá-El Prat. Nad Granadou vyhral, rovnako ako u nej, 1:0. Snáď najlepším hráčom bol domáci útočník Sergio García, ale mužmi rozhodujúcich okamihov boli hráči z barcelonskej obrany. Ľavý obranca Víctor Álvarez bol už v 29. minúte vylúčený. Stopér Héctor Moreno dal v 79. minúte po rohu Sergia Garcíu jediný gól stretnutia. Aj v prvom vzájomnom súboji týchto tímov sa rozhodlo gólom v podobnom čase. V 75. minúte vtedy skóroval Lanzarote.

V sobotu hrali naše tenistky neúspešne vo Fed Cupe s Nemkami. Naopak české tenisové reprezentantky rozohrali úšpešný súboj v Seville, kde nakonie triumfovali nad Španielkami 3:2 a šiestu sezónu v rade postúpili do semifinále Pohára federácie. V Dubaji dovtedy úspešný Sagan, po kolízii s iným jazdcom, od jedu otrieskal bicykel o zábranu naboku, skvelý Škrtel dvomi gólmi položil základ víťazstva Liverpoolu nad lídrom Arsenalom 5:1 a stretnutie dohral s kapitánskou páskou. U krstných sme si na to pripíjali whisky. Okrem toho aj na jedny meniny a jedny narodeniny. A samozrejme, aj v Soči to fičalo a bojovalo sa o medaily. Prvú pre Českú republiku, a to bronzovú, vybojoval biatlonista Soukup.

Aj v plkátku sa bodovalo, hlavne ženské úrovne, a to bez úrovne. Teda len obrazne. Nejaká úroveň vždy je a ace ju vždy dokáže znížiť J Robím si srandu, ace. Niekto blije z teba, niekto zo mňa... ale hlavne, že je pohoda.
 Ešte stále sa spomínalo aj na Luisa Aragonésa.

Valencia – Betis 5:0 (Betis – Valencia 3:1)

 Aj na Mestalle.

Valencia pod argentínskym trénerom Pizzim dostáva tvár. Po výhre v minulom kole na Nou Campe doma rozdrvila posledný Betis a domov ho poslala s manitou. Gólovou hviezdou bol opäť mladý útočník Paco Alcácer, autor druhého a štvrtého gólu. Paradoxne, aj pri víkendových 5 kúskoch vo svojej sieti, Betis s novým trénerom Calderónom ukazuje zlepšenie v obrane, ale hlavne štandardné situácie súperov mu stále robia problémy. Zaujali zimné posily. Na domácej strane strelec piateho gólu Čilan Vargas, za hostí pracovitý francúzsky stredopoliar N´Diaye.

Rayo Vallecano – Málaga 4:1 (Málaga – Rayo Vallecano 5:0)

Dokonca ani predposledné Rayo sa nedalo zahanbiť a vypráskalo doma Málagu. A to u nej predtým poriadne dostalo. V sobotu ale Rayo predviedlo asi najlepší polčas (prvý) v sezóne a dominjanciu v držaní lopty vymenilo za góly. O dva z nich (úvodný a štvrtý) sa postaral 23-ročný Iago Falqué. Čestný úspech Málagy prišiel po akcii nových posíl Amarabata a zakončujúceho Ukrajinca Iakovenka.

 Rayo sa konečne radovalo. Veľmi.

Real Madrid – Villarreal 4:2 (Villarreal – Real Madrid 2:2)

Doma Villarreal zobral Realu aspoň bod a mal vtedy nakročené aj k lepšiemu výsledku, ale na Santiago Bernabéu sa mu nepodarilo nič vybojovať, hoci sa nevzdával a znížil na 1:2 aj 2:3. Cristiana Ronalda však v bielom drese svojimi výkonmi  nahradili v sobotu ďalšie hviezdy jkráľovského klubu: Bale, Modrič, Benzema a gólom sa opäť pridal aj mladý odchovanec Jesé. Skóroval už vo štvrtom stretnutí po sebe a Real neprehral už 23 stretnutí.

Benzema to definitívne zaklincoval, Villarreal sa už nezdvihol.

Almería – Atlético Madrid 2:0 (Atlético Madrid – Almería 4:2)

Aj madridské Atlético vonku prekvapujúco padlo. Nepodržal ho náhradný brankár Aranzubía, ktorý zaskočil za Courtoisa so zdravotnými ťažkosťami. Pri odpískaní penalty sa síce arbiter Teixeira asi pomýlil (tak ako pri dvoch neodpískaných, po jednej na každej strane), ale Aranzubia to mohol urobiť šikovnejšie, aby sa do tejto situácie nedostal. Rozhodca ho vylúčil a do brány sa musel postaviť Gabi. Verza premenil a v priebehu šiestich minút tak dvomi gólmi odrovnal Atlétov. 

Cholo Simeone nehľadal žiadne výhovorky: „ani vietor, ani rozhodcu ani nič,“ a díva sa na svoj tím, žiaľ, aj na svoju úzku lavičku. A ešte... David chýbal...

Diego Costa so zvesenou hlavou - to doteraz nebolo veľmi "k videní"..

V nedeľu sa dalo z bojov v Soči vidieť napr. zlato v zjazde pre Mayera či nepríjemný pád českej pretekárky v snowboardingu Šárky Pančochovej.

Osasuna – Getafe 2:0 (Getafe – Osasuna 2:1)

Už na obed tiež bolo možné sledovať, ako Osasuna zachovala kredit domácich a porazila Getafe. V úvode zápasu sa o prvý gól postaral Oriol Riera a v 88. o druhý sľubný Roberto Torres. Getafe nevyhralo už osem zápasov po sebe. Nebezpečne klesá k pásmu zostupu, z ktorého sa Osasuna vyšplhala a už dlhšie sa udržuje nad ním. Práve teraz sa títo nedeľní súperi stretli na rovnakej bodovej hladine. Na 25-bodovej úrovni im robia spoločnosť aj Elche a Almería.

A ešte spomeňme kuriozitku, že v prvom polčase prišlo 5 minút, počas ktorých boli kvôli zdravotným ťažkostiam vystriedaní štyria hráči - Ciprian a Rafa z celku hostí a aj domáci Puñal a De las Cuevas.

Aj Osasuna mala dobré kolo.

V Soči získala striebro česká rýchlokorčuliarka Sábliková a po nie príliš dobrých výsledkoch počas sezóny šokujúco obhájila zlato v biatlone naša Nastenka Kuzminová, ruská rodáčka, ktorú sme prichýlili a pripravili a... každý si už dodá, čo che. My sme si doma pripili na zlato pre Slovensko slivovicou.

Valladolid – Elche 2:2 (Elche – Valladolid 0:0)

Valladolid to domácim skoro pokazil. V prvom polčase im z tímu nováčika strelil gól Coro a v druhom Manu del Moral. V 69. minúte sa však v drese Pucely dostal na ihrisko Kolumbijčan Humberto Osorio, v nasledujúcich desiatich minútach vybavil remízu a že predsa len nepríde k úplnému vyplieneniu štadióna José Zorrillu, ktorý bol po celodennom daždi podmočený a viac ako sa hral futbal, sa na ňom bojovalo. Veď ako povedal Juan Ignacio Martínez, bolo to ako „na zemiačisku.“

Hviezdou sa stal Osorio.

Real Sociedad – Levante 0:0 (Levante – Real Sociedad 0:0)

Aj Real Sociedad udržal neporaziteľnosť, aj keď s bodom určite nebol spokojný. Levante hralo opäť raz veľmi disciplinovane a opäť raz bol výborný jeho brankár, Kostaričan Keylor Navas. Tréner domácich Arrasate nechal na lavičke ťahúňa tímu Velu. Nasadil ho až v druhom polčase. Hre pomohol, ale gól už s ním prísť nestihol.

Keylor Navas bol opäť výborný.

Sevilla – Barcelona 1:4 (Barcelona – Sevilla 3:2)

Aj v Seville viedli domáci. Aj Barcelona zase figu hrala. Aj sa Messi prebudil...
A výnimka tohto kola preto zase obsadila líderskú pozíciu. Hoci, ako sa už spomenulo, toľko isto bodov majú aj dva madridské kluby.

Na začiatku to zase raz bolo od Barcelony naozaj úbohé. Obrana nechala pohodlne skórovať Alberta Morena a ponúkla Seville ešte kopu šancí. Gól však padol na opačnej strane – z ofsajdu. Potom už úradoval Messi. Výhru zabezpečil gólmi pár minút pred a pár minút po polčasovej prestávke a ešte Cesc prizdobil, ale... ALE ostáva veľké, nepekné a hrozivé. A chudák Nervi su zase užil nervy s Barcelonou.

Už znova rozhoduje Messi.

V pondelok pokračovali českí športovci v zbere olympijských medailí. Ďalšiu biatlonovú, tento krát striebornú získal v stíhacích pretekoch Ondrej Moravec.

A večer ešte jeden španielsky ligový:

Celta Vigo – Athletic Bilbao 0:0 (Athletic Bilbao – Celta Vigo 3:2)

V prvom polčase bola veľmi dobrá Celta, potom sa predviedol Athletic. Zápasovú zápletku však gólom nevyriešil Rafinha ani Ibai Gómez, zase len striedajúci strelec hostí, a ani domáci Bermejo, ktorý to mal úplne a konci na hlave. Ostalo „nevyriešene“ nerozhodne, ale viac-menej spravodlivo. Athletic ostal štvrtý, Celta jedenásta.

Rafinha je pre Celtu veľmi dôležitý.

4 komentáře:

  1. "naša Nastenka Kuzminová" troll off :P :D

    OdpovědětVymazat
  2. Narvat to do clanku o spanelskym fotbale to uz je dobry zverstvo :) A jeste k tomu dopsat nasa :)) Sice pekny ta Sablikova, ale kdo neni totalni sportovni panic, tuhle informaci davno vi a takove urcite tohle ani cist nebude. Marnost (c) Romi

    OdpovědětVymazat