úterý 11. února 2014

Podivuhodný přestup Nicolase Otamendiho


Poslední hodiny zimního přestupového období se ve Španělsku hodně skloňovalo jméno Nicolase Otamendiho, který byl podle informací médií blízko přesunu na hostování do Valencie. Následovaly komplikace a množství protichůdných tvrzení o budoucnosti argentinského obránce, jasno se v celé aféře udělalo až v posledních hodinách. Co bylo důvodem komplikací Otamendiho přestupu na Mestallu?

Na začátek se podívejme na výsledek celé ságy: Nicolas Otamendi už je kmenovým hráčem Valencie, která za něho zaplatí Portu 12 milionů euro. Ke klubu z Mestally se však Argentinec připojí až v letní přestávce, do té doby si vyzkouší brazilskou ligu v dresu Atletica Mineiro, kam byl zapůjčen do konce sezony na hostování. Jak tento nepravděpodobný výsledek vznikal?

Na mladého stopera upozornil sportovního ředitele Rufeteho nový technický sekretář Roberto Ayala, který byl obeznámen se situací svého krajana Otamendiho v portugalském týmu. Trenér Porta Paulo Fonseca totiž s Argentincem pro jarní část vůbec nepočítal a také to Otamendimu oznámil. První kontakt mezi oběma kluby přišel 6. ledna, kdy Valencia zaslala do Porta dotaz na cenu mladého Jihoameričana. Odpověď portugalského celku - 22 milionů euro -  mnoho nadějí na zdárné pokračování jednání nedávala. Jenže Ayala byl mezitím v kontaktu se samotným hráčem, který pochopitelně nechtěl prosedět zbytek sezony (a v horším případě i celé smlouvy) v Portu na tribuně. Oba Argentinci dospěli k dohodě na podmínkách smlouvy, kterou by Otamendi na Mestalle podepsal. Ve vztahu k Portu se Valencia rozhodla vyčkávat, vědoma si faktu, že portugalský klub se Otamendiho chce zbavit.

Jednání se dala do pohybu 30. ledna, tedy den před uzavřením přestupového okna. V ten den Porto kontaktovalo Valencii a oznámilo jí, že je ochotno Otamendiho uvolnit za 15 milionů euro. Vyjednávání mezi kluby pokračovalo celý následující den, k dohodě však do konce přestupového okna nedošlo. Tak byla také celá záležitost prezentována v médiích. Co však veřejnost zatím nevěděla byl fakt, že jednání nadále intenzivně pokračovala. Celá záležitost "praskla" až ve chvíli, kdy Porto nezapsalo Otamendiho na soupisku pro jarní část Evropské ligy. Portugalský klub ve snaze vylepšit svoji vyjednávací pozici navíc vypustil do tisku zprávy, že Otamendi už patří Valencii, i když definitivní dohoda mezi oběma kluby v tu chvíli ještě neexistovala. V tento moment se do věci vložil prezident Valencie Amadeo Salvo, který odletěl do Porta, aby se jednání mohl osobně účastnit a celou záležitost co nejrychleji uzavřít. Od této chvíle Valencie rezolutně trvala na přestupové částce ve výši maximálně 12 milionů, s čímž ovšem Portugalci ostře nesouhlasili a odvolávali se příliš velký rozdíl oproti původní (v tu chvíli ani ne celý měsíc staré) cifře 22 milionů. Nakonec po dalších dvou dnech jednání kluby dospěly k dohodě, Porto se s Otamendim rozloučí výměnou za 12 milionů eurů + další 3 miliony v možných bonusech.

Vzhledem k tomu, že byl celý přestup dotažen až po uzavření přestupového okna ve Španělsku, poohlížela se Valencie po možné destinaci pro Otamendiho půlroční hostování v zemích, kde přestupové období trvá déle než do konce ledna. Takovou ligou je i brazilská nejvyšší soutěž, ve které mělo o argentinského stopera zájem několik týmů. Otamendi si nakonec vybral Atletico Mineiro, které obhajuje vítězství v Copa Libertadores a kde momentálně působí mimo jiné Ronaldiho. Do Valencie, kde podepsal smlouvu na 5 let, se Jihoameričan přesune po skončení právě probíhající sezony.

3 komentáře: