neděle 13. července 2014

Svetový bronz do Holandska


Brazília bez barcelonských Neymara a Alvesa aj madridského Marcela v zostave prehrala na domácich majstrovstvách sveta aj súboj útechy – o tretie miesto.

Pred víkendom sa ma kolegyňa pýtala, kedy sa hrá to prvé finále. Brazílske ani holandské mužstvo však toto stretnutie určite nebrali ani ako „malé“ finále. Pre domáci tím mal byť zápas čiastočným ospravedlnením za semifinálovú hanbu a z holandského tábora vychádzali hlášky o tom, aká je to zbytočnosť a hlúposť.

Paradoxne, práve jeden z tých, čo najviac pindal, hneď na úvod predviedol rýchlu priamočiaru akciu, ktorú síce kapitán Thiago Silva „sekol“ faulom už pred šestnástkou, ale aj tak sa za jeho faul na Robbena kopala jedenástka. Premenil ju van Persie.

Chudáci Brazílčania... Tak sa snažili odčiniť tú blamáž s Nemeckom. Pred zápasom sme si opäť vypočuli zanietený spev hymny – od hráčov aj fanúšikov. Jedno dievčatko z detí, čo sprevádzali hráčov na ihrisko, bolo počuť snáď aspoň do stredných radov štadióna v meste Brasília. V telke ju bolo počuť riadne.

No tak, ako to kanárici na ihrisku s bezmyšlienkovitou snahou prepískli v semifinále s Nemeckom, tak to dopadlo aj s Holanďanmi. Že to ono normálne na najvyššej futbalovej úrovni môže obrana fungovať horšie ako tá barcelonská... Názorná ukážka prišla pri druhom góle Daley Blinda. V druhom polčase museli domáci prehltnúť ešte jednu horkú gólovú pilulku. V nadstavenom čase im ju „podal“ Wijnaldum. Holanďania si odnášajú z Južnej Ameriky bronz (prvý zo svetového šampionátu vôbec); Brazília na MS ešte nikdy nedostala toľko gólov, ako toho roku doma...



1 komentář: