úterý 28. ledna 2014

O zlatých bodoch – Zhrnutie 21. kola Primera División

Vedúca trojka


Hoci odvetná časť Primery sa len rozbieha, všetky mužstvá sa už medzi sebou oťukali, sú známe polovičné výsledky, v kluboch majú zrátané, čo treba získať, aby dosiahli želaný výsledok a zdá sa, že všetky body už začínajú byť zlaté.

Z posledného obdobia sme zvyknutí, že o ligový titul sa v Španielsku preťahujú Real a Barcelona. Teraz sa k nim pridalo aj Atlético a takúto vyrovnanosť vedúceho tria v tejto fáze La Liga nepamätá už od ročníka 1970/71. Vtedy bola prvá Valencia s 30 bodmi a za ňou Barcelona a Atlético s 29.

Noc zo soboty na nedeľu Real prespal ako líder s 53 bodmi, ale večer víťazne odpovedalo Atlético a po ňom aj Barcelona, takže sa oba celky dostali na 54-bodovú úroveň.

V 2. tohtosezónnom kole to skončilo 15:12 pre domácich, ktorí dosiahli 4 výhry, 3 remízy a 3-krát prehrali. Skóre 16:9 prikrášlilo hlavne Atlético 5-gólovou výhrou nad Rayom Vallecano.

V odvetnej časti to bolo v prospech domácich výraznejšie: 19:10, 6 víťazstiev, 1 remíza a 3 domáce porážky. Okrem vedúceho tria zopakovali svoju výhru nad súperom z 2. kola aj Celta a Athletic. Len Valladolid dokázal vrátiť prehru, konkrétne Villarrealu.

Celta Vigo – Betis 4:2 (Betis – Celta Vigo 1:2)
Podaktorí sme sa ešte ani nestihli dotešiť z hattricku Tella v Cope proti Getafe, dooslavovať famózny postup Dominiky Cibulkovej do finále Australian Open, ani sa načas vrátiť z posedenia so spolužiakmi z výšky a už sa hral prvý zápas. Pri vínku, pive, džine s tonikom (alebo kvôli nim?) a tataráčiku s hriankami sme sa márne snažili vybaviť si meno (a tvár) jednej z našich angličtinárok, ktorá pred lalala rokmi na Marekove odpovede a la „tipos bingo“ skoro vždy reagovala v ostrom tóne vysloveným „fóls, ic gremetikli inkorekt.“ Betis, vedený už novým trénerom Calderónom, sa zatiaľ márne snažil vybojovať tri prepotrebné bodíky. Ktovie, kedy tu zas uvidíme pita (no, už som ho tuším odvtedy „videla“). Na úkor sevillského mužstva získala tri zlaté body Celta a Luis Enrique si ďalej úspešne predlžuje trénerský život vo Vigu. Na pripomenutie, koniec mu bol predpovedaný ešte na ŠF. Hoci prvé a posledné gólové slovo mal sevillský Rubén Castro, dva zásahy Orellanu, jeden Charlesa a jeden Nolita rozhodli, že Betis ostáva beznádejne posledný a Celta sa stále udržiava medzi nevypadávajúcimi.
Je to zlé.

A keď už Slovensko strávilo Cibulkovej sobotnú prehru vo finále, v Španielsku sa dostal k slovu Real.

Real Madrid – Granada 2:0 (Granada – Real Madrid 0:1)
Najskôr sa Cristiano pochválil Zlatou loptou, neskôr sa predviedol aj „chilenou“ - krásnymi nožničkami. Roberto si však s nimi poradil. So spoluhráčmi vydržal Realu odolávať skoro hodinu, ale potom to už Cristiano Ronaldo a Benzema zariadili. Okrem Ronalda predviedol akrobatický kúsok aj obranca Granady Murillo pri knokautovaní Balea. Aj pár ďalších faulov sa mu podarilo, no dohral. So žltou. Zlaté tri body do boja o ligový titul ostali v Madride. 
 Toto ešte nevyšlo, ale nechýbalo.

Valladolid – Villarreal 1:0 (Villarreal – Valladolid 2:1)
JIM vynechal z nominácie Eberta, keďže ten sa netají túžbou odísť. Jeho spoluhráč, gólový hrdina stretnutia Jesús Rueda to okomentoval, že „kto tu nechce byť, nech tu nie je.“ Villarreal, snažiaci sa o získanie práva predstaviť sa znova raz v Európe, predviedol asi najhorší výkon sezóny. Nakoniec mohol siahnuť aspoň po bode, ale Uche v šanci neuspel. Cenné body sa pripísali Valladolidu a dostali ho (hoci len na chvíľku) z pásma zostupu. A inak, hráči sa v zápase pozrážali, doobíjali... Zrazil sa aj strelec gólu so spoluhráčom Mitrovičom, debutujúcim srbským stopérom, zapožičaným z Benficy.
Tešili sa fialový.

Valencia – Espanyol 2:2 (Espanyol – Valencia 3:1)
Valencii sa na Mestalle nepodarilo odplatiť Espanyolu prehru z Barcelony. Pizziho zverenci síce otočili z 0:1 na 2:1, ale ešte pred prestávkou z jedenástky vyrovnal na konečných 2:2 Sergio García. Pískalo sa po faule na Córdobu. Kolumbijský útočník hral výborný zápas. Prvý gól dal už v 3. minúte, druhý zapríčinil a na kopačkách mal aj tretí, ale nedal. Výborný bol opäť brankár Diego Alves a takisto jeho náprotivok Casilla. Tri body sa teda nepridelili. Rozdelilo sa len po bodíku
A je vyrovnané.

Sevilla – Levante 2:3 (Levante – Sevilla 0:0)
V sobotu pred polnocou odleteli jedny zlaté body zo Sevilly. Nepribudli do sevillského zberu, ktorého cieľom je nazbierať dosť na európsky pohár. Naopak, vďaka pripísaniu na účet Levante sa k Seville jej sobotný súper priblížil na 4 body. Domácim zlyhala, inak solídna, obrana, keď dva góly padli zo vzdušných súbojov po rohu a sami sa trápili s výborným Keylorom Navasom v bráne hostí. A ešte jeden rozdiel: Barral z penalty vyrovnal, Rakitic svoju nepremenil, hoci o pár minút dal gól z hry.
Emery s Caparrósom sa zdravia pred zápasom.

Almería – Getafe 1:0 (Getafe – Almería 2:2)
Švajčiarsky tenista Stanislas Wawrinka vybojovával svoj prvý grandslamový titul, keď v Melbourne zdolával Španiela Nadala a v Almeríi zatiaľ Getafe predvádzalo ďalšiu etapu svojho voľného pádu tabuľkou, lebo zase nezískalo prepotrebné body, ktoré by ho zastavili. Zverenci Luisa Garcíu Plazu vyhrali naposledy 29. novembra minulého roka. Za Almeríu žiaril z Liverpoolu požičaný Suso a výborný bol aj Esteban v bráne. Ale aby sme nezabudli, španielska rozhodcovská chybička sa skoro vždy vloudí a o všeličom rozhodne. Vďaka tej nedeľnej v podaní Prieta Iglesiasa sa anuloval regulárny gól hráča hostí Míchela v prvom polčase.
Moyá 200. zápas v Primere neoslávil víťazne.

Osasuna – Athletic Bilbao 1:5 (Athletic Bilbao – Osasuna 2:0)
A kým som sa ja ako šofér ešte nalievala nealkoholickým šampanským na oslave, Athletic opäť nadeľoval, tentokrát v Pamplone a konečne zaň zas dával góly útočník. A nie jeden! Výborného Aduriza, autora dvoch gólov, vymenil Kike Sola a tiež jeden pridal. To už bol ten piaty v stretnutí. V tomto zápase sa gólmani zrovna nevyznamenali, ani domáca stopérska dvojica. Arribas bol v druhom polčase vylúčený. Naopak, išlo to Baskovi Anderovi Herrerovi.
Raz sa tešili aj domáci.

Rayo – Atlético Madrid 2:4 (Atlético Madrid – Rayo 5:0)
Potom už Atléti mohli oslavovať ďalšie víťazstvo a tri body, čo ich udržali na vrchole tabuľky a ja Davidaaaa. Strelil krásny pohotový prvý gól a po ňom Arda Turan, nad ktorým sa híkalo napr. aj v súboji s Barcelonou, ešte dva. Diego Costa nedal (ani ten jeden, čo spočiatku vyzeral ako jeho), ale bol veľmi platný. Rayo sympaticky bojovalo, hoci Jonathan Viera nepremenil jedenástku, v čase svojho tlaku pred polčasovou prestávkou dostalo gól na 1:3 a samo si šuplo na 1:4 (ten Costov, čo ani tak nebol Costov). Tak zas houby z toho (z tej sympatickej hry).
Rozprávkové nebo nad Madridom.

Barcelona – Málaga 3:0 (Málaga – Barcelona 0:1) 
Barça bola na zápas pripravená aj s Messim, ktorý má na konte už 400 zápasov v drese Barcy, aj so Xavim, ktorý ich už má 700, a stal sa tak rekordérom, ale bez prezidenta Rosella, ktorý má na konte... určite niečo zaujímavé, ale na svoj prezidentský post v klube radšej rezignoval. Rosella nahradil Josep Maria Bartomeu a v televíznom zábere bol pri každom prerušení hry. Niekde v hľadisku bol môj aj známy Marcel s otcom, tak som na nich myslela, že nakoniec mohli byť spokojní. Barcelona hrala rozhodne živšie ako pred týždňom proti Levante a keďže zázraky sa dejú, väčšinou tie menšie aj opakujú, zase sa jej podaril gól po rohu. A znova to bol Piqué, kto skóroval. Tentoraz pre zmenu nohou a to ešte jeho hlavička po ďalšom rohu skončila na žrdi. Z Barcelony sa tiež mohlo v nedeľu zahlásiť: Tri zlaté body udržané! Okrem toho hrou potešil Messi, hoci neskóroval a po 20-mesačnej pauze kvôli zraneniu naskočil do hry Afellay.

 

  Hviezda Piqué.

 

Real Sociedad – Elche 4:0 (Elche – Real Sociedad 1:1)
Pondelková bodka kola sa konala na Anoete s nezvykle nízkou diváckou kulisou – 10 492 divákov. Griezmann zápas rýchlo vybavil, ešte kým som vydržala mať otvorené oči. Pri prvej gólovej akcii v 2. minúte mu pomohol dostať loptu do siete uruguajský obranca hostí Damián Suárez a v 12. hlavičkoval Francúz do siete už bez cudzej pomoci. Po prestávke ešte spolu s Velom výsledok gólovo prikrášlili a tieto tri body sa tak započítavajú do boja o vyššie ciele ako je záchrana holého ligového života, o čo bojuje nováčik z Elche.
Hviezda Griezmann

4 komentáře:

  1. My chceme clanek o Costovi (c) vsichni na SFB

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tady to neni zadnej bulvar, aby byl clanek o kazdy blbosti :P

      Vymazat
    2. Prave proto zadam seriozni web o seriozni clanek, ktery bude pojednavat o prestupu nejlepsiho k nejlepsim, to sam musis uznat, ze tohle na seioznim webu nemuze chybet. Kvalitni novinarina on pls

      Vymazat
    3. jediny, co tomuhle webu chybi k uplny serioznosti je tvuj ban :P

      Vymazat