sobota 1. února 2014

Sergio Ramos a desať rokov jeho profesionálnej kariéry

Španielsky obranca si už odkrútil 10 rokov na najvyššej futbalovej úrovni, stal sa jednou z hlavných postáv Realu Madrid 21. storočia a... snáď toho má ešte veľa pred sebou.



Rodák z andalúzskeho Camas odštartoval svoju kariéru v Seville. Netrvalo to však dlho a putoval do Madridu, kde stále uchvacuje svojou energiou, silou, na obrancu dobrou technikou, zanietením a túžbou po víťazstvách a po tom, aby sa každý deň zlepšoval. V drese madridského veľkoklubu strávil 9 zo spomínaných 10 rokov, čo si zaslúži obdiv. Nie je ľahké byť takú dlhú dobu súčasťou družiny s domovom na Santiago Bernabéu, od ktorej sa neustále vyžadujú výkony na maximálnej úrovni.

Ramos prišiel do hlavného mesta ako 19-ročný, a pre mnohých bol tento nákup veľkým rizikom, veď mladučký hráč mal pomerne málo skúseností, nie veľa odohraného v španielskej elitnej futbalovej spoločnosti. Mladíček však na pochybnosti odpovedal výbornými výkonmi a dokazoval, že očakávania spojené s ním neboli márne. Sníval o tom, že bude súčasťou Realu a že bude tvoriť jeho dejiny. Prišiel a dokázal to. Vypracoval sa na jednu z kľúčových osôb mužstva, jeden zo symbolov madridismu. Na ihrisku si získal rešpekt súperov a dôveru spoluhráčov. Futbaloví fanúšikovia ho dobre poznajú, tí madridskí ho milujú.

Profesionálna kariéra dnes 27-ročného hráča začala pred desiatimi rokmi a chcel by, aby pokračovala ďalších desať na najvyššej úrovni. Jeho futbalovým domovom sa stal Real Madrid a tento, podľa mnohých momentálne najlepší obranca sveta, stále s veľkým srdcom bojuje za klub, pre ktorý nie je žiadna výhra dostačujúca.

Ešte stále má veľa (futbalových) snov, hoci ako prezradil: „nachádzam sa v úžasnej chvíli svojho života.“ Dosiahol svoju „décimu“ a veľmi túži aj po tej, na ktorú čaká jeho klub. „Vyhrať pre Real 10. Ligu majstrov (décimu) by bolo úžasné.“ V súvislosti s touto súťažou hovorí o talianskom hráčovi Maldinim: „Bodaj by raz moje meno rezonovalo vo futbalovom svete ako to Maldiniho. Je to hráč, ktorého obdivujem.“

Sergiovu osobnosť vyjadruje aj spôsob realizácie penalty... nehovoríme o tej do 50. radu Santiaga Bernabéu v semifinálovej odvete LM 2012 proti Bayernu, ale o tej premenenej, „panenkovskej ,“ na ktorú mal guráž v lete toho istého roka v semifinálovom penaltovom rozstrele európskeho šampionátu proti Portugalsku. Španieli napokon na poľsko-ukrajinskej Európe triumfovali a Ramos bol jedným z najlepších hráčov turnaja. Ale ešte späť k tej jedenástke, priamo slovami hlavného hrdinu týchto riadkov: „Penalta, ktorú som kopol štýlom a la Panenka, je typickým kúskom Sergia Ramosa, vyjadrením môjho charakteru a môjho spôsobu života.“

Ramos je vďačný aj prezidentovi svojho klubu: „Florentino je najlepším prezidentom na svete, bola to je vízia vsadiť na takého mladého hráča.“

A želanie na nasledovné leto: „Je veľkou výzvou obhájiť v Brazílii titul majstrov sveta, bolo by to priam bláznivé znova ho získať.“

Ak všetko dobre pôjde, Sergio bude v Brazílii ako 28-ročný hrať už na svojich tretích majstrovstvách sveta. Ešte predtým očakáva vo svojom živote veľkú udalosť. Narodí sa mu prvé dieťa. Na jeho počesť si plánuje na brazílskom šampionáte obliekať dres s menom Ramos Jr a s číslom 15, na počesť zosnulého futbalového priateľa zo Sevilly Antonia Puertu.

Zdroj: Marca

6 komentářů:

  1. Tak Sergia čeká v prvé řadě ještě několik desítek žlutých karet a mnoho předčasných odchodů do šaten.
    Co k tomu přidá je ve hvězdách. Snad se zklidní.

    OdpovědětVymazat
  2. čau gato. Hej, je to také madridské prasiatko, napriek tomu mi nikdy nevadil.
    dnes som inak na teba myslela gato, že by si sa mohol objaviť

    OdpovědětVymazat
  3. ale inak je Marca dobre cez. o Ramosovi týždeň chválospevov ako o Polobohovi. Keby som bola slabšia povaha, tak mi ho definitívne zhnusia :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Hraje v jednom týmu s Pepem. Takže titul madridské prasátko je trošku sporný.

    OdpovědětVymazat