středa 9. července 2014

Aj v prvom semifinále MS hrali hráči z La Ligy a niektorí, našťastie, nie


Nemecko zdemolovalo Brazíliu.

A milióny ďalších farbistých titulkov koluje médiami po futbalovej katastrofe, ktorú zažila Brazília v semifinále domáceho svetového šampionátu.

Môj ocino po zranení Neymara vytiahol zo svojho osvedčeného repertoára „tú o tom“, že sa aspoň Brazília bude mať na čo vyhovárať. Po zápase to ale asi ako výhovorka neobstojí. Skôr môže byť Neymar napokon rád, že nemusel zažiť tú hanbu. A spolu s ním aj ďalší hráč Barcelony. Obranca Dani Alves sa opäť do brazílskej jedenástky nedostal. Zato Marcelo z obrany Realu Madrid si to vytrpel od začiatku do konca. Nemci šokovali a už za pol hodinu úplne paralyzovali brazílskych hráčov a všetkých fanúšikov. Prekvapili asi celý futbalový svet (aj ocina a bratranca, ktorí ani na sekundu nezapochybovali, že Nemci Brazíliu zničia), pretože svoju dominanciu demonštrovali nečakane naplno (alebo až „nad“). Za necelú polhodinu udelil Nationalelf kanárikom manitu.


Najprv si gólom zlaté africké časy zase raz pripomenul Thomas Müller, potom Klose 16.-tym gólom prekonal doterajšieho naj strelca MS - Brazílčana Ronalda, ktorému sa na tomto turnaji najprv vyrovnal. Dva ďalšie góly šupol Toni Kroos, po ňom dlhšie posledné obdobie zranený hráč Realu Madrid Khedira a bolo vymaľované – 29. minúta: 0:5.

„Brazílci hrali veľmi naivne,“ „Fred je komickou postavičkou brazílskeho útoku,“ „Takýto zápas snáď ani nepatrí do histórie moderného futbalu,“ „Bude to obrovská trauma Brazílie,“... tak si v pohode mohli dovoliť rypnúť do Brazílčanov slovenskí komentátori a spolukomentátori. A dovolilo si kopu iných, vlastne asi v každej reči.

Do druhého polčasu nastúpila Brazília s dvomi novými striedajúcimi hráčmi, ale bez reálnej nádeje, že zápas otočí. Pohľady kamery do hľadiska ponúkali uplakané a ešte uplakanejšie tváre fanúšikov domácich, vrátane toho najväčšieho, či aspoň najznámejšieho - Clovisa Fernandesa. V dokumente vysielanom na jednej slovenskej stanici pred zápasom rozprával o svojej nezlomnej viere, že po týchto MS sa stane „brazílskym reprezentantom“ s najviac účasťami. Mal to vypočítané presne po finále, že ním ako svojím 143. zápasom bude o jeden lepší ako Cafú. Nuž, aj o tretie miesto sa hrá.

V druhej štyridsaťpäťminútovke mali nejaké gólové šance aj hráči Seleçãa. Veď Nemci v podstate mohli na ihrisku relaxovať. A keby ešte počuli tie chválospevy komentátorov na svoju techniku, zohratosť, priamočiarosť... tiež asi vo všetkých rečiach. Tak čo trocháriť – Schürrle pridal šiesty... a siedmy. Parádny.

Čestný brazílsky dosiahol v 90. minúte Oscar. Aj keď ťažko hovoriť o brazílskej cti.

Skončilo sa. Trocha inak ako vo finále MS 2002... Alemaniazo!

Máme teda prvého finalistu a zároveň favorita na zisk titulu majstrov sveta.

1 komentář: