neděle 6. července 2014

Štvrťfinále MS aj s hráčmi z La Ligy


V štvrťfinálových súbojoch sa stretli víťazi skupín; tímy, ktoré až do tejto fázy na turnaji neprehrali. Ich výsledkom sú dve juhoamericko-európske semifinálové dvojice.

Ako prvé bolo na programe európske štvrťfinále medi Francúzskom Nemeckom a ako prví gólovo udreli Nemci. Avizovaná posila Realu Madrid – Toni Kroos (momentálne hráč Bayernu) nacentroval zo štandardky a hlavou sa presadil Hummels, a to cez aktuálneho futbalistu madridského klubu - stopéra Varaneho. Na francúzskeho mladíka sa sypala chválu už od začiatku jeho pôsobenia v Španielsku, no už si musel pretrpieť aj zranenie. Nemci boli nebezpečnejší aj ďalej (a naďalej sa moc nedarilo Varanemu). Ešte pred koncom prvej polhodiny by si boli radi kopli aj jedenástku, ale na rozhodcu nezapôsobilo Kloseho „neprirodzené“ padanie, ako ho charakterizoval slovenský spolukomentátor Marián Zeman. Keď sa konečne prebudili aj Nemci, k veľkej šanci prišli Griezmann (Real Sociedad) a z odrazenej lopty aj Benzema (Real Madrid). Gól nepadol, hoci Benzema mal aj iné príležitosti.

V druhom polčase museli Francúzi útočiť a k zakončeniu sa dostal aj Varane. Nemci nevyužili čistú šance na knokaut Francúzov, ale nevypomstilo sa im to, lebo francúzsky tím nedokázal skórovať. Nepodarilo sa to ani najsnaživejšiemu Benzemovi, ktorý zápas zavŕšil nepremenenou tutovkou. Francúzi prvý raz na šampionáte prehrávali a aj prehrali.



Večerné juhoamerické štvrťfinále bolo o poznanie svižnejšie. Brazílčania, ktorí nastúpili s Maiconom namiesto barcelonského obrancu Daniho Alvesa (a aj sa im to vyplatilo), dobre vybehli do zápasu a dali skorý gól. Po Neymarovom rohu skóroval stopér Thiago Silva. Kolumbijčania už zrazu neboli tým bezstarostným mužstvom, čo predvádza krásny futbal. Chvíľami to naozaj nebolo bohviečo. „jezis jak mohla kolumbie postoupit do ctvrtfinale? vzdyt tu by porazila i Jihlava“ © aimar

Španielsky rozhodca Velasco Carballo tiež mal dodávať hre vzrušenie, ako to španielski rozhodcovia dokážu, ale trocha „sklamal“, t.z. nebol taký zlý.

Hulk sa celý zápas zastreľoval, ale druhý gól Brazílie dosiahol ďalší stopér – David Luiz.
Ťahúň Kolumbie James Rodríguez sa gólovo presadil, až keď mu pomohol sevillský útočník Bacca. Vyrobil pokutový kop, pri ktorom prišla ďalšia historická chvíľa – zhoda aimara a aceho, že aj keď to bol faul, za stavu 1:0 pre domácich by to rozhodca nepískol. Keďže bolo 2:0 a 80. minúta pískol a potom možno spolu so všetkými Brazílčanmi dúfal, že to víťazstvo už nejako udržia. Nejako udržali, no stihli prísť o „barcelonského“ Neymara.












Pred prvým sobotným štvrťfinále spravila česká tenistka Peťa Kvitová vo finále Wimbledonu krátky proces s Kanaďankou Bouchardovou. Hlavne vďaka kanárovi v druhom sete zabezpečila dosť času napr. aj na grilovanie. Aj keď mne to bolo dosť jedno, keďže som mala servis priamo pred telku, len s jednou blbou poznámkou: „Chceš to naservírovať priamo do huby?“

Kým sme si pochutnávali na dobrotách, začal štvrťfinálový zápas medzi Argentínou Belgickom. Po vzore Brazílčanov odštartovali aj Argentínci nezvykle svižne a úderne. Po akcii barcelonského Messiho, argentínskeho Di Maríu a belgickom teči dal nevídane pohotový gól Higuaín. No neviem, či nespôsobil mierny šok fanúšikom Realu Madrid, keďže za svojich madridských čias až tak pohotovo nepôsobil. Higuaín mohol byť ešte väčšou hviezdou, keby v ďalšej šanci miesto brvna trafil do siete. Výzvu stať sa strelcom gólu tentoraz v stopercentnej šanci nevyužil ani Messi. Nevadí. Ako vo všetkých ostatných stretnutiach Argentíny, stačila výhra o gól. Belgický tréner Marc Wilmots sa síce vyjadril, že "Argentínčania nepredviedli nič svetoborné," čo sme si všimli aj my ostatní, na jeho zverencov to však stačilo. Nepríjemnosťou z tohto zápasu pre Argentínu tak ostáva iba zranenie Di Maríu a predpoveď, že už tiež asi dohral.

Pred telkou sa dalo dobre zabaviť napr. aj na trénerovi Argentíny Sabellovi:












 
V nočnom štvrťfinále medzi Holandskom Kostarikou sa potvrdil úbytok gólov, keďže ten nepadol ani do konca predĺženia a asi práve to spôsobilo, že u niektorých sa pri tomto zápase už prejavila únava z turnajového zápasového maratónu. Čím dlhšie ostávalo 0:0 a predvádzal sa výborný kostarický brankár (Levante) Keylor Navas, tým viac oči klipkali a hlava padala. O pol druhej v noci prišlo precitnutie, z telky niečo hučalo, ale futbal to už nebol. Svetlo ešte svietilo aj v druhej izbe domu, v telke hučalo to isté a na gauči spal druhý člen rodiny.

Takže o ďalšom geniálnom (či len šťastnom) ťahu trénera van Gaala sme sa niektorí dozvedeli až na druhý deň – z médií a z rozprávania známych. Holandský tréner ns konci predĺženia vystriedal brankára. Krul sa stal v penaltovom rozstrele hviezdou miesto Keylora Navasa a Argentíne sa vďaka tomu postaví v semifinále Holandsko.


Aspoň sme si vyspatí na druhý deň mohli vychutnať Sagana či výborné napínavé mužské finále Wimbledonu, v ktorom napokon Djokovič zdolal Federera.

2 komentáře:

  1. to byla hrůza, nejzajímavější moment bylo to Sabellovo vystoupení

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolegyniam som to musela pustiť asi 6-krát:-) žasli aj nad tým, akí synchrónni sú všetci za ním, všetci si rovnako držia hlavu.

      Vymazat